Na današnji dan

Vjenčanje koje je ujedinilo Njemačku i Siciliju (1186.)

Dana 27. siječnja 1186. godine održano je u Milanu vjenčanje koje je ujedinilo Njemačku i Siciliju. Naime, toga su dana u brak ušli rimsko-njemački kralj Henrik VI. (kasniji car Svetog Rimskog Carstva) i nasljednica Kraljevine Sicilije, Konstanca iz normanske dinastije Hauteville.

Konstancin otac bio je moćni kralj Roger II. od Sicilije, vlasnik jednog od najsjajnijih dvorova svoga vremena, u kulturnom i umjetničkom pogledu. Kraljevina Sicilija Rogera II. spajala je plodonosne utjecaje normanske, arapske i bizantske kulture, a imala je i snažno gospodarstvo. Osim otokom Sicilijom, Roger II. vladao je i nad susjednim teritorijima sjeverne Afrike, na području današnjeg Tunisa i dijela Libije. Konstanca je rođena nakon smrti svoga oca (majka joj je bila trudna u trenutku smrti kralja Rogera II.). Unatoč tome što je Konstanca imala sedmoricu braće, naposljetku je upravo ona naslijedila Siciliju sve ih nadživjevši. Na osnovu ulaska u brak s njome spomenuti je rimsko-njemački vladar Henrik VI. svojatao vlast nad Sicilijom, kao suvladar svoje supruge.

Inače, Henrik VI. bio je sin slavnog cara Fridrika I. Barbarosse i pripadao je dinastiji Hohenstaufen. Naposljetku je Siciliju zajedno sa Svetim Rimskim Carstvom naslijedio sin cara Henrika VI. i carice Konstance – Fridrik II. Hohenstaufen, koji je kasnije uspio postati i kralj Jeruzalema.

Komentari