Na današnji dan

Vjenčanje jordanskog kralja s Amerikankom – 1978.

Kraljica Noor zapravo je rođena Washingtonu, glavnom gradu SAD-a. Zanimljivo je da joj je majka – Doris Carlquist – bila švedskog podrijetla. Skandinavsko naslijeđe može se naslutiti i iz svijetlih očiju kraljice Noor.

Dana 15. lipnja 1978. godine oženio se vladajući jordanski kralj Husein nekadašnjom američkom državljankom Lisom Najeeb Halaby. Ona je time postala kraljica Jordana i uzela je novo ime – Noor Al-Hussein (Nur Al-Husein) – što znači Huseinovo svjetlo. Vjenčanje je održano po tradicionalnom islamskom običaju, u palači u jordanskom glavnom gradu Ammanu.

Kraljica Noor zapravo je rođena Washingtonu, glavnom gardu SAD-a. Otac joj je bio arapskog podrijetla, kao sin useljenika iz Sirije. Međutim, zanimljivo je da je majka kraljice Noor – Doris Carlquist – bila švedskog podrijetla. Skandinavsko naslijeđe može se naslutiti i iz svijetlih očiju kraljice Noor.

Kralj Husein bio je čak 25 godina stariji od kraljice Noor. Naime, njoj je u trenutku vjenčanja bilo samo 26 godina, a njemu već preko 50. Zanimljivo je da je ona izvorno bila kršćanka, a tek je pri vjenčanju prešla na islam. Također, odrekla se svog američkog državljanstva. Kralju je rodila četvero djece – dva sina i dvije kćeri.


Komentari