Na današnji dan

Vjenčanje Johna F. Keneddyja i Jacqueline Bouvier (1953.)

Dana 12. rujna 1953. održano je vjenčanje Johna F. Kennedyja i Jacqueline Bouvier. Budućem predsjedniku Kennedyju tada je bilo već 36 godina i upravo je nedavno bio izabran za američkog senatora. Jackie je imala 24 godine i imala je završen studij francuske književnosti. Od njihovog službenog upoznavanja do zaruka prošlo je oko 13 mjeseci, a same zaruke trajale su samo oko 2 i pol mjeseca. 

John i Jackie bili su iz uglednih američkih katoličkih obitelji. Njihovo je vjenčanje bilo društveni događaj sezone, zbog Johnovog visokog položaja aktivnog senatora. Vjenčanje je obavio visoki prelat Katoličke Crkve – sam nadbiskup Bostona Richard Cushing. Inače, Cushing je kasnije postao i kardinalom Svete Rimske Crkve, te uglednom vjerskom osobom u SAD-u. Podržavao je Kennedyjevu kandidaturu za predsjednika, održao je molitvu prilikom njegove predsjedničke inauguracije, a na kraju je držao i pogrebnu misu kad je Kennedy tragično ubijen. Kardinal Cushing bio je blizak prijatelj obitelji Kennedy i krstio je mnogu njihovu djecu. 

Na vjenčanju je nadbiskup Cushing pročitao čak i specijalnu molitvu tadašnjeg pape Pija XII. za tu prigodu. Vjenčanje je bilo u crkvi sv. Marije u gradiću Newportu u državi Rhode Island. Na ceremoniji je bilo oko 700 gostiju, a na svadbenoj zabavi na obližnjoj farmi Hammersmith čak 1.200 uzvanika. Ta je farma inače bila Jacquelinin dom iz djetinjstva. Vjenčanu tortu napravila je slastičarnica Plourde’s Bakery iz Fall Rivera u Massachusettsu, a vjenčanicu je napravila afroamerička dizajnerica Ann Lowe.

Medeni mjesec mladenci su proveli u Acapulcu u Meksiku, a nakon povratka uselili su se u svoj novi dom na posjedu Hickory Hill u Virginiji, koji su kupili od udovice suca Vrhovnog suda Roberta H. Jacksona, koji je bio glavni američki tužitelj na poznatom suđenju nacističkim ratnim zločincima u Nürnbergu.


Komentari