Na današnji dan

Vjenčanje grofa od Barcelone s nasljednicom Provanse (1112.)

Trećeg veljače 1112. održano je vjenčanje grofa od Barcelona, Ramona Berenguera III., s nasljednicom Provanse. Radilo se o značajnom trenutku za srednjovjekovnu povijest Sredozemlja jer su tim brakom dinastički spojena prijestolja strateški važnog katalonskog i provansalskog područja.

Ramon Berenguer III. naslijedio je od oca grofovije Barcelonu, Geronu, Osonu te još niz manjih teritorija na graničnom francusko-španjolskom području (s francuske i španjolske strane Pireneja). Stekao je i grofoviju Cerdanyu te grofoviju Besalú na području pirenejskog planinskog lanca. Stvorio je prilično kompaktan teritorij koji je obuhvaćao velik dio današnje Katalonije, s time da mu je prijestolnica bila u Barceloni.

Nasljednica Provanse bila je Douce od Gévaudana, koja je prava na naslijeđene zemlje prenijela na svog supruga. Grof Ramon Berenguer III. time je stekao pravo na Provansu i ostale naslijeđene teritorije svoje supruge: vicegrofovije Gévaudan, Carlat i Millau (riječ je o posjedima u današnjoj južnoj i jugozapadnoj Francuskoj). Grofovija Provansa prostirala se u to doba od Arlesa do Nice te od obale Sredozemnog mora duboko u Alpe. Sve u svemu, Ramon Berenguer III. zavladao je nad velikim dijelom južnih francuskih zemalja, a njegova dinastija barcelonskih grofova držala je zatim grofoviju Provansu sve do 13. stoljeća.

Komentari