Na današnji dan

Vjenčanje engleske kraljice Marije Tudor i budućeg španjolskog kralja Filipa II. – 1554.

Vjenčanja kralja i kraljice obavio je tadašnji biskup Winchestera Stephen Gardiner, koji je ujedno bio i Marijin lord kancelar.

Dana 25. srpnja 1554. godine održano je vjenčanje engleske kraljice Marije Tudor i budućeg španjolskog kralja Filipa II. iz dinastije Habsburg. Obred vjenčanja održan je u katedrali u Winchesteru, jednoj od najvećih u Europi. Grad Winchester nalazi se oko 100 kilometara jugozapadno od središta Londona, u engleskoj grofoviji Hampshire. Zanimljivo je da je Filipov otac – car Karlo V. Habsburški – uoči vjenčanja ustupio sinu titule kralja Jeruzalema i kralja Napulja, tako da su i mladenka i mladoženja u trenutku vjenčanja bili vladajući monarsi. Dapače, time što se oženio Marijom Tudor postao je Filip ujedno i njenim suvladarom tj. zakonitim kraljem Engleske (pri kasnijim vjenčanjima britanskih kraljica to nije prakticirano pa Viktorijin suprug – princ Albert, kao ni suprug današnje kraljice – princ Filip, nisu postali kraljevima).

Obred vjenčanja kralja i kraljice obavio je tadašnji biskup Winchestera Stephen Gardiner, koji je ujedno bio i Marijin lord kancelar (engl. Lord Chancellor). Zanimljivo je da su vjenčanju svjedočili i brojni Filipovi dvorjani iz Španjolske, uključujući vojvodu od Albe i vojvodu od Medinacelija.

Komentari