Na današnji dan

Vječni J. Edgar Hoover započeo 47-godišnje vladanje – 1924.

Tijekom Hooverovog šefovanja nad biroom izmijenilo se u SAD-u čak osam predsjednika. Pod Hooverom je FBI dobio veliku ulogu na unutarnjem sigurnosno-obavještajnom području u SAD-u.

Dana 10. svibnja 1924. godine započeo je J. Edgar Hoover svoje gotovo 47-godišnje vladanje nad američkim istražnim biroom. Isprva se taj biro zvao Bureau of Investigation (BOI), a 1935. godine (upravo za vrijeme Hoovera) preimenovan je u današnji naziv Federal Bureau of Investigation (FBI). J. Edgar Hoover imao je kao direktor te institucije golem utjecaj na prilike u SAD-u. Tijekom Hooverovog šefovanja nad biroom izmijenilo se u SAD-u čak osam predsjednika. 

Tridesetih godina 20. stoljeća, u doba kad je Hooverov BOI preimenovan u FBI, postojali su u Europi mnogi opresivni policijski aparati. Primjerice, u to je vrijeme Heinrich Himmmler ustrojavao svoj Gestapo kao njemačku tajnu policiju.

Pod Hooverom je FBI dobio veliku ulogu na unutarnjem sigurnosno-obavještajnom području u SAD-u. Navodno je Hoover naredio istraživanje djelovanja mnogih poznatih osoba iz javnog života. Takve su mu informacije mogle dati veliku moć na neformalnom području.


Hoover je ostao direktor FBI-a sve do svoje smrti 1972. godine. Umro je u Washingtonu, D. C. u 78. godini života od srčanog udara. Kao zanimljivost dodajmo da se Hooverova majka zvala Anna Marie Scheitlin i da je bila njemačko-švicarskog podrijetla.

Komentari