Na današnji dan

Vitus Bering otkrio Diomedove otoke (1728.)

Dana 27. kolovoza 1728. danski pomorac Vitus Bering postao je prvi stranac koji je otkrio Diomedove otoke (mnogo prije njega na otocima su živjeli Eskimi), otočnu skupinu smještenu na području između Sjeverne Amerike i Azije. Postoji teorija da je Beringa preduhitrio Semjon Dežnjov još 1648., ali za to ne postoje čvrsti dokazi. Otoci se nalaze u središnjem dijelu Beringovog prolaza, pri čemu jedan otok pripada Ruskoj Federaciji (Veliki Diomedov otok), a drugi SAD-u (Mali Diomedov otok). Obale tih dvaju otoka udaljene su na najužem mjestu samo 3,8 kilometara, a između njih prolazi datumska granica.

Veliki Diomedov otok danas je ujedno i najistočnija točka Ruske Federacije, dok Mali Diomedov otok pripada američkoj saveznoj državi Aljaski. Takav smještaj otoka činio ih je osobito zanimljivima tijekom Hladnog rata, kad je između njih prolazila granica dviju konkurentskih velesila. Zbog nekih su incidenata područje između tih otoka nazvali čak i Ledenom zavjesom, što je bila asocijacija na tzv. Željeznu zavjesu u Europi.

Godine 1987. američka plivačica Lynne Cox preplivala je more između dvaju Diomedovih otoka, učinivši time simboličnu gestu u povezivanju Zapadnog i Istočnog bloka, na čemu su joj čestitali Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Na Velikom Diomedovom otoku danas ne živi civilno stanovništvo, nego na njemu borave samo pripadnici ruskih vojnih jedinica. Naprotiv, na Malom Diomedovom otoku, koji pripada SAD-u, žive pripadnici eskimske etničke skupine Iñupiat. U zimskim mjesecima moguće je prijeći s jednog na drugi otok preko leda, no granične su kontrole stroge.


Komentari