Na današnji dan

Vilim Osvajač postao vojvodom od Normandije – 1035.

Normandija je tada predstavljala jednu od najmoćnijih organiziranih vojnih i političkih sila u Zapadnoj Europi, što joj je kasnije i omogućilo osvajanje Engleske.

Vilim Osvajač postao je vojvodom od Normandije 3. srpnja 1035. godine. U tom mu je trenutku bilo samo sedam ili osam godina pa je nastala problematična situacija. Naime, normanski i strani moćnici pokušali su se domoći vlasti, s obzirom na Vilimovu maloljetnost. Normandija je u to vrijeme bila moćno vojvodstvo, de facto nezavisno od Francuske. Predstavljala je jednu od najmoćnijih organiziranih vojnih i političkih sila u Zapadnoj Europi, što joj je kasnije i omogućilo osvajanje Engleske.

Vilim Osvajač rodio se u dvorcu Falaise (franc. Château de Falaise) u središnjoj Normandiji. Vojvoda Vilim konsolidirao je svoju vlast u Normandiji tek oko 1060. godine, kad je već bio u tridesetim godinama života. Njegovo vojvodstvo obuhvaćalo je vjerojatno oko 30.000 četvornih kilometara, a imalo je glavnu prijestolnicu u Rouenu. Osvajanjem Engleske 1066. godine Vilim je svoj posjed višestruko povećao, a u Westiminsteru je  okrunjen za engleskog kralja.

Komentari