Na današnji dan

Vilim Osvajač krunjen za engleskog kralja – 1066.

Od vremena Vilima Osvajača pa do danas svi su engleski kraljevi krunjeni u Westminsterskoj opatiji.

Na današnji dan 1066. godine, upravo na Božić, krunjen je normanski vojvoda Vilim Osvajač (eng. William the Conqueror) za engleskog kralja. Krunidba je održana u Westminsterskoj opatiji (eng. Westminster Abbey) pokraj Londona. Danas se ta crkvena građevina nalazi unutar Londona, no u srednjem vijeku Westminster je bio zaseban gradić udaljen od Londona nekoliko kilometara uzvodno uz rijeku Temzu.

Vilim Osvajač uspio je izvojevati vlast u Engleskoj nakon invazije koju je izvršio ranije te godine. Odlučujuća je bila njegova pobjedu u znamenitoj Bitki kod Hastingsa 14. listopada 1066. godine, kad je poginuo njegov suparnik – anglosaksonski kralj Harold II. (posljednji anglosaksonski kralj Engleske).


Od vremena Vilima Osvajača pa do danas svi su engleski kraljevi krunjeni u Westminsterskoj opatiji, premda su neki imali i dodatne krunidbe u drugim crkvama. Kralja Vilima Osvajača okrunio je Ealdred, nadbiskup Yorka. Krunidbi je navodno prisustvovao i Geoffrey de Montbray, biskup Coutancesa u Normandiji.

Komentari