Na današnji dan

Vilim I. Hohenzollern – prvi njemački car – 1797.

Vilimov premijer bio je poznati Otto von Bismarck.

Prvi car Njemačkog Carstva – Vilim I. Hohenzollern rođen je u Berlinu 22. ožujka 1797. godine. U doba kad je Vilim bio dječak njegovu rodnu Prusku napale su Napoleonove trupe. Vilimova majka – kraljica Lujza od Pruske – osobito se tom prilikom istaknula kad je osobno razgovarala s Napoleonom Bonaparteom, pokušavajući ishoditi povoljnije mirovne uvjete za Prusku. Već u dobi od 10 godina postao je Vilim časnik u pruskoj vojsci, što je bilo karakteristično za tu visoko militariziranu zemlju. Borio se i u poznatoj Bitki kod Waterlooa, u kojoj je Napoleon konačno poražen. Već u mladosti dobio je čin generala.

Godine 1861. Vilim je postao pruskim kraljem, naslijedivši svog starijeg brata. Njegovim premijerom postao je poznati Otto von Bismarck, jedan od najutjecajnijih europskih državnika u 19. stoljeću. Za vrijeme Vilimovog vladanja Pruska je u ratovima porazila Habsburšku Monarhiju i Francusku, čime se dokazala kao prvorazredna europska sila.

Nakon pobjede nad francuskim carem Napoleonom III. – kojeg su Nijemci uspjeli i zarobiti – Vilim I. proglašen je u Versaillesu 1871. godine njemačkim carem. U trenutku kad je postao car Vilimu su već bile 73 godine. Ipak, nastavio je vladati još punih 17 godina. Umro je 1888. u visokoj starosti od 90 godina.

piše: Dražen Krajcar


Komentari