Na današnji dan

Viktor Emanuel I. – kralj Sardinije i osnivač karabinjera (1759.)

Dana 24. srpnja 1759. rođen je Viktor Emanuel I. od Savoje, kralj Sardinije i vladar mnogobrojnih posjeda moćne savojske dinastije. Rodio se u kraljevskoj palači u Torinu, a osim što je potjecao iz savojske dinastije, među njegovim je precima bio i francuski kralj Luj XIV. Isprva je Viktor Emanuel, kao drugi po starosti sin kralja Sardinije, nosio titulu vojvode od Aoste.

Naime, dok se najstarijem sinu iz savojske kraljevske dinastije u pravilo davalo titulu princa od Pijemonta (tal. Principe di Piemonte), sljedećem sinu po starosti dodjeljivala se obično titula vojvode od Aoste (tal. Duca di Aosta), nazvana po regiji Aosti na području talijanskih Alpa. Kraljem je Viktor Emanuel I. postao 1802. godine, nakon abdikacije starijeg brata Karla Emanuela IV.

U trenutku dolaska na prijestolje Viktora Emanuela I. njegovu državu je većim dijelom okupirao Napoleon, tako da je on efektivno mogao vladati samo na otoku Sardiniji. Budući da je bio okupiran cjelokupni Pijemont s gradom Torinom (nekadašnja savojska kraljevska prijestolnica), Viktor Emanuel I. vladao je iz Cagliarija, grada na otoku Sardiniji, gdje se privremeno smjestio s dvorjanima.

Unatoč tako skromnim počecima, nakon pada Napoleona dobio je Viktor Emanuel I. natrag nekadašnje posjede savojske dinastije, ali i dodatne teritorije koji su priključeni njegovoj državi. Primjerice, teritorij nekadašnje Republike Genove bio je nadodan Kraljevini Sardiniji. Grad Genova postala je glavnom lukom sardinijske mornarice, a kraljevska prijestolnica vraćena je iz Cagliarija u Torino.


Kralj Viktor Emanuel I. preminuo je u dvorcu Moncalieri pokraj Torina 1824. godine. Ostao poznat kao osnivač znamenitih talijanskih karabinjera (Carabinieri), koji postoje i danas.

Komentari