Na današnji dan

Vikinški kralj koji je poduzeo križarski pohod u Svetu Zemlju – 1130.

Norveški kralj Sigurd I. bio je na križarskom pohodu od 1107. do 1110. godine, tijekom kojeg njegovi Vikinzi navodno nisu izgubili nijednu bitku.

Norveški kralj Sigurd I., poznat po poduzimanju vikinškog križarskog pohoda do Svete Zemlje, umro je 26. ožujka 1130. godine. Taj u široj javnosti malo poznati križarski pohod trajao je od 1107. do 1110. godine tj. desetak godina nakon Prvog križarskog rata. Kralj Sigurd I. sa svojom vojskom isplovio je iz Norveške 1107. godine na dalek put prema Svetoj Zemlji. Preplovili su Sjeverno more, i prošli kroz La Manche, a zatim zaobišli Francusku i Pirenejski poluotok i ušli u Sredozemno more kroz Gibraltarska vrata. Nakon usputnih zaustavljanja na Ibizi i Siciliji doplovili su do Svete Zemlje.

Sigurd se u Svetoj Zemlji sastao s jeruzalemskim kraljem Balduinom I. iz dinastije Boulogne (križari su samo nekoliko godina ranije osnovali Jeruzalemsko Kraljevstvo). Sigurd je zatim sa svojim Vikinzima Balduinu I. pomogao osvojiti luku Sidon, na području današnjeg Libanona. 

Tijekom cijelog Sigurdovog križarskog pohoda njegovi Vikinzi navodno nisu izgubili nijednu bitku. Vratili su se u domovinu morem preko Cipra do Carigrada, a zatim kopnenim putem preko područja današnje Bugarske pa kroz Panonsku nizinu u središnji dio Europe. Odande su doputovali kroz njemačko i dansko područje do Norveške.


Nakon uspješnog povratka u domovinu, kralj Sigurd poživio je još 20 godina. Umro u Oslu, gdje je i pokopan. U trenutku smrti imao je oko 40 godina.

Komentari