Na današnji dan

Vijetnamsko Carstvo ustupilo Napoleonu III. najjužniji dio zemlje – 1862.

Francusko Carstvo Napoleona III. povelo je 1858. rat protiv Vijetnama radi osvajanja njegovih najjužnijih područja.

Vijetnamsko Carstvo odstupilo je dio svog teritorija moćnom Francuskom Carstvu 5. lipnja 1862. godine. Time je u Vijetnamu nastala francuska kolonija nazvana Cochinchine (ponekad se na hrvatskom piše i Košinšina). Bio je to početak širenja francuskog kolonijalnog imperija u Indokini, koji će već krajem istog stoljeća obuhvatiti cijeli prostor današnjeg Vijetnama, Kambodže i Laosa.

Zašto su Vijetnamci ustupili dio svojeg teritorija francuskim kolonijalistima? Učinili su to jednostavno zato što su pobijeđeni u ratu. Naime, Francusko Carstvo Napoleona III. povelo je 1858. rat protiv Vijetnama radi osvajanja njegovih najjužnijih područja, uključujući veliki grad Sajgon (danas najveći grad u Vijetnamu, s time da se od 1976. zove Ho Ši Min po poznatom komunističkom vođi). Vijetnamski car za vrijeme kojeg je Francuzima ustupljeno navedeno područje zvao se Tu Duc i bio je posljednji nezavisni car Vijetnama (kasnije carevi bili su figure pod patronatom kolonijalista). Tu Duc bio je tvrdokorni konfucijanist i protivnik drugih religija, uključujući katoličanstvo, što je Francuzima dalo izliku da se upletu u tamošnju politiku. 

Francuski car Napoleon III. bio je nećak slavnog Napoleona Bonapartea i od 1852. vladao je Francuskom kao car (tzv. Drugo carstvo). Napoleon III. vodio je izuzetno aktivnu vanjsku politiku, po uzoru na svog slavnog strica. Tako je u doba Drugog carstva Francuska ratovala u Meksiku i na Krimu, štitila papu u Italiji, te osvajala kolonije diljem svijeta.Komentari