Na današnji dan

Vijadukt u Francuskoj sa stupovima višim od Eiffelovog tornja – 2004.

Riječ je o vijaduktu čiji je najviši stup visok čak 343 metra. Izgradnja je koštala oko 400 milijuna eura, a cijela struktura teži oko 290.000 tona.

Dana 14. prosinca 2004. godine svečano je inauguriran vijadukt Millau kao jedan od najvećih građevinarskih pothvata suvremenog svijeta. Riječ je o vijaduktu čiji je najviši stup visok 343 metra, čime je Millau najviši vijadukt ikada sagrađen. Dapače, budući da prelazi preko rijeke Tarn, Milau je ujedno i najviši most na svijetu (preko 50 % je viši od slavnog Golden Gate Bridgea kod San Francisca).

Cesta koju vijadukt Millau nosi nalazi se čak 270 metara iznad površine tla. Stupovi tog vijadukta viši su čak i od Eiffelovog tornja u Parizu. Izgradnja je koštala oko 400 milijuna eura, a gradila ga je najvećim dijelom kompanija Eiffage. Vijadukt Millau ukupno ima 7 stupova, od kojih najniži ima 77 metara, a najviši spomenuta 343 metra.

Vijadukt nosi četiri trake autoceste, a ukupna mu je širina 32,05 metara. Cijela struktura teži oko 290.000 tona. Vijadukt Millau nalazi se u južnom dijelu Francuske, na važnom prometnom putu prema Sredozemnom moru i Španjolskoj. Riječ je o autocesti A 75, koju Francuzi nazivaju i La Méridienne.


Komentari