Na današnji dan

Vidkun Quisling – sinonim za kolaboracionizam (1942.)

Dana 1. veljače 1942. godine šefom vlade u Norveškoj postao je Vidkun Quisling. Njegovo ime postalo je u međuvremenu sinonim za kolaboratora s neprijateljem (kvisling) jer je surađivao s nacističkim režimom Adolfa Hitlera.

Vidkun Quisling bio je sin protestantskog pastora Norveške crkve, a rođen je oko dvije godine prije Adolfa Hitlera. U Norveškoj je Vidkun Quisling imao stranku koja se zvala Nasjonal Samling (NS), što u prijevodu znači Nacionalni savez ili Nacionalna unija. Quisling je kao stranački vođa označavan i riječju Fører što je norveška verzija njemačke titule Führer.

Šefom vlade u Norveškoj postao je Vidkun Quisling zaslugom Hitlera, a ne putem izbora. Naime, rezultati Quislingove stranke NS bili su u demokratskoj Norveškoj prije rata prilično slabi. Međutim, Treći Reich okupirao je Norvešku za vrijeme Drugog svjetskog rata, a Quisling je postavljen za šefa vlade, točnije za ministra-predsjednika, kako je tada glasio naslov premijerske funkcije u Norveškoj.

Sudjelovao je u provođenju Holokausta u Njemačkoj. Nakon rata osuđen je za višestruka ubojstva, veleizdaju i pronevjeru državnog nova te smaknut strijeljanjem.


Komentari