Na današnji dan

Veza između prvog sastanka američkog Kongresa i Francuske revolucije – 1789.

Na kraju se dogodilo da je i prvo zasjedanje američkog Kongresa i prvo zasjedanje Generalnih staleža održano u proljeće 1789. godine.

Četvrtog ožujka 1789. godine započelo je zasjedanje prvog Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. Kongres u SAD-u funkcionira kao državni parlament tj. kao vrhovno zakonodavno tijelo. Sastoji se od Senata i Zastupničkog doma.

Ono što je manje poznato u vezi prvog zasjedanja Kongresa SAD-a jest zanimljiva vremenska podudarnost sa zasjedanjem znamenitih Generalnih staleža s kojima je započela Francuska revolucija. Naime, francuski kralj Luj XVI. sazvao je Generalne staleže uoči Francuske revolucije prvi put nakon davne 1614. godine. Za kralja i vladu smisao sazivanja tog općeg predstavničkog tijela bilo je odobravanje novih poreza, jer je financijska situacija u državi bila iznimno teška. Međutim, Generalni staleži, a osobito tzv. treći stalež, prometnuli su se u svojevrsno protukraljevsko tijelo. Od poslanika u Generalnim staležima stvorena je Narodna skupština, koja je zatim pokrenula proces preuzimanja vlasti u državi.

Dok su u Francuskoj sazivani sudbonosni Generalni staleži, u SAD-u su tekli izbori za spomenuti prvi Kongres. Izabrani su senatori i članovi predstavničkog doma, ukupno nešto manje od stotinu osoba. Naprotiv, na sastanak Generalnih staleža u Francuskoj došlo je više od tisuću osoba, tako da je zasjedanje održano u velikoj improviziranoj dvorani u Versaillesu.

Na kraju se dogodilo da je i prvo zasjedanje američkog Kongresa i prvo zasjedanje Generalnih staleža održano u proljeće 1789. godine. Američki su se političari sastali u New Yorku (Washington je sagrađen tek kasnije) i to u poznatom Wall Streetu, u zgradi zvanoj Federal Hall (u neposrednoj blizini burze u New Yorku). Naprotiv, Francuzi su se sastali u Versaillesu, nedaleko od znamenitog kraljevskog dvorca.


Komentari