Na današnji dan

Veza europske zastave i Blažene Djevice Marije – 1955.

Autor zastave izjavio je da mu je inspiracija za dizajn 12 zvijezda došla iz biblijske knjige Otkrivenja (Apokalipse).

Zanimljivo je da zastava Europske unije izvorno nije napravljena za tu organizaciju, nego za Vijeće Europe. Ono je prihvatilo zastavu s 12 žutih zvijezda na plavoj podlozi na današnji dan 1955. godine.

Bilo je mnogo prijedloga za dizajn zastave, no prihvaćen je onaj Arsènea Heitza, jednog od zaposlenika Vijeća. On je izjavio da mu je inspiracija za dizajn 12 zvijezda došla iz biblijske knjige Otkrivenja (Apokalipse), u kojoj je prikazana žena koja na glavi nosi vijenac s 12 zvijezda (Otk 12,1: “I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.”)

Zanimljivo je i to da se dan kad je prihvaćena zastava poklopio s katoličkim blagdanom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Europska unija prihvatila je 1985. zastavu Vijeća Europe kao svoju. Često se pogrešno misli da je 12 zvijezda na europskoj zastavi označavalo nekadašnjih 12 članica EU. To nije točno jer je ta zastava, kao što je navedeno, znatno starija. Osim toga, broj zvijezda nikada se nije mijenjao ovisno o broju članica.


Komentari