Na današnji dan

Versailleski mirovni sporazum – 1919.

Uvjeti mira za poraženu Njemačku bili su vrlo teški. Primjerice, oduzet joj je teritorij na kojem je živjelo oko 7.000.000 stanovnika, a nametnuto joj je i plaćanje golemih ratnih odšteta.

Dana 28. lipnja 1919. godine potpisan je Versailleski mirovni sporazum između Njemačke i zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu. Sporazum je potpisan točno na petu obljetnicu sudbonosnog atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu iz 1914. godine. Borbe u Prvom svjetskom ratu na Zapadnom frontu bile su završile još u studenom 1918. godine, potpisivanjem primirja u Compiègneu između pripadnika njemačke vojske i sila Antante. Zatim su tijekom šestomjesečnog razdoblja trajali Pariški mirovni pregovori, koji su za Njemačku okončani spomenutim Versailleskim mirovnim sporazumom (druge poražene države iz Prvog svjetskog rata potpisale su mirovne sporazume na drugim lokacijama u blizini Pariza, npr. Austrija u Saint-Germain-en-Layeu, Mađarska u Trianonu, a Turska u Sèvresu).

Uvjeti mira za poraženu Njemačku bili su vrlo teški. Primjerice, oduzet joj je teritorij na kojem je živjelo oko 7.000.000 stanovnika, a nametnuto joj je i plaćanje golemih ratnih odšteta, mjerenih u stotinama milijardi zlatnih maraka. Sve to pokazalo se u konačnici lošim potezom za pobjedničke sile. Naime, u Njemačkoj su drakonske kazne kojima je ta država bila podvrgnuta u Versaillesu izazvale veliku gorčinu među stanovništvom i potaknule su mržnju prema stranim silama. Postoji teorija da je upravo to, uz Veliku gospodarsku krizu, bio jedan od glavnih uzroka rasta ekstremističkih i radikalnih pokreta poput nacizma u međuratnom razdoblju. Ima i teorija o tome da je, zbog loše sastavljenog mirovnog sporazuma, međuratno razdoblje predstavljalo samo dvadesetogodišnje primirje, koje je zatim prekinuto tijekom Hitlerove vladavine. U tom bi kontekstu razdoblje od početka Prvog do kraja Drugog svjetskog rata predstavljalo svojevrstan  tridesetogodišnji rat (slično ratu koji se u Europi vodio od 1618. do 1648. godine).


Komentari