Na današnji dan

Vermont je nekoć bio nezavisna država (1791.)

Četvrtog ožujka 1791. primljena je država Vermont u sastav Sjedinjenih Američkih Država. Zanimljivo je da je Vermont prethodnih 14 godina bio zapravo nezavisna država, izvan SAD-a i izvan britanskog kolonijalnog imperija. Naime, Vermont je proglasio nezavisnost od Velike Britanije još početkom 1777. godine, tj. ubrzo nakon što je to učinilo 13 američkih kolonija koje su osnovale SAD (tih 13 kolonija proglasilo je nezavisnost putem znamenite Deklaracije nezavisnosti iz 1776. godine).

Vermont je nakon 14-godišnje samostalnosti ipak ušao u SAD, i to kao prva nova savezna država uopće. Naime, SAD se sastojao od 13 izvornih država (spomenutih 13 kolonija), a Vermont je svojim ulaskom postao 14. saveznom državom SAD-a. Inače, ime Vermont vjerojatno dolazi iz francuskog jezika, u značenju zelena planina.

Vermont ujedno spada među samo četiri američke savezne države koju se nekoć bile samostalne države. Ostale tri su Teksas, Havaji i Kalifornija. Danas je Vermont jedna od najmanjih saveznih država u SAD-u. Površinom je nešto veći od Slovenije, a u njemu živi oko 626.000 stanovnika (od svih 50 američkih saveznih država samo Wyoming ima manje stanovnika).

 


Komentari