Na današnji dan

Venezuela izborila nezavisnost od Španjolske (1811.)

Za nezavisnost su se u Venezueli morali izboriti. Naime, izbio je rat u kojem su Španjolci pokušali spriječiti venezuelansko ostvarivanje nezavisnosti.

Dana 5. srpnja 1811. godine nezavisnost je proglasila Venezuela, i to kao jedna od prvih španjolskih kolonija u Latinskoj Americi. Naime, bila je to tek 1811. godina, dok je u Europi glavnu riječ imao još Napoleon Bonaparte. Zanimljivo je da je španjolski kralj, protiv kojega je Venezuela ustala proglašavanjem nezavisnosti, u to doba bio upravo Napoleonov brat – Joseph Bonaparte.

Za nezavisnost su se u Venezueli morali i izboriti. Stanovnici Venezuele nekoliko su pouta digli ustanak, ali bez uspjeha. Zatim je izbio rat u kojem su Španjolci pokušali spriječiti venezuelansko ostvarivanje nezavisnosti. Među najpoznatijim venezuelanskim borcima bili su Simón Bolívar i Francisco de Miranda. Zanimljivo je da je Bolívar postao kasnije predsjednik Velike Kolumbije, Perua i Bolivije. Dapače, Bolivija je po njemu i dobila ime. Nasljednikom Simóna Bolívara smatrao se predsjednik Hugo Chavez. 

Nakon stjecanja neovisnosti u Venezueli se desetljećima odvijala borba za prevlast, a na mjesto šefa države često su dolazili diktatori. Tek nakon 1935. godine počinje demokratske promjene. 


Komentari