Na današnji dan

Venecija pridružena ujedinjenoj Italiji – 1866.

U Veneciji je priključenje Kraljevini Italiji popraćeno velikim svečanostima, s obilnim korištenjen talijanske trobojne zastave.

Dana 19. listopada 1866. godine Venecija je formalno pridružena ujedinjenoj Italiji, kojoj ju je ustupila Habsburška Monarhija. Kraljevina Italija to je postigla nakon rata s habsburškim snagama koji je trajao od lipnja do kolovoza 1866. godine. Premda je u tom ratu habsburška vojska izborila neke sjajne pobjede nad Kraljevinom Italijom (primjerice, u Bitki kod Custoze i u znamenitoj pomorskoj Bitki kod Visa, u kojoj je mnogobrojniju talijansku flotu pobijedio znameniti admiral Wilhelm von Tegetthoff), u konačnici je poražena od strane Pruske, jer je istodobno trajao Austrijsko-pruski rat. Veneciju je u formalnom smislu Habsburška Monarhija, na čelu s carem Franjom Josipom, prvo ustupila Francuskoj, a zatim ju je francuski car Napoleon III. predao Italiji.

Svečanost primopredaje vlasti nad Venecijom obavljena u hotelu Europa, smještenom na venecijanskom Canalu Grande. Predaju Venecije Italiji izvršio je kao opunomoćenik francuski general Edmond Le Bœuf (kasniji maršal Francuske i ministar rata cara Napoleona III. Bonapartea). U Veneciji je priključenje Kraljevini Italiji popraćeno velikim svečanostima, s obilnim korištenjen talijanske trobojne zastave. Sljedećeg mjeseca u Veneciju je trijumfalno ušao i talijanski kralj Viktor Emanuel II. iz dinastije Savoja.


Komentari