Na današnji dan

Veliki ugarski vojskovođa János Hunyadi (1456.)

Dana 11. kolovoza 1456. umro je János Hunyadi, znameniti borac protiv Osmanlija i otac hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. János Hunyadi preminuo je kod Zemuna, ubrzo nakon što je, zajedno sa svetim Ivanom Kapistranom, pobijedio Osmanlije kod Beograda (u srpnju iste godine). Uzrok Hunyadijeve smrti bila je epidemija kuge koja je izbila u pobjedničkom taboru.

János Hunyadi rodio se početkom 15. stoljeća, a postao je jednim od najslavnijih vojskovođa u ugarskoj povijesti. Dobio je visoku funkciju namjesnika, tj. guvernera Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, a bio je i prvi plemić u Ugarskoj koji je stekao nasljednu grofovsku titulu. Radilo se o tituli grofa od Bistrițe u Transilvaniji, dijelu današnje Rumunjske. Navodno su posjedi Jánosa Hunyadija u Ugarskoj s vremenom doseli površinu veću od 800.000 hektara. Usto je bio vojvoda Transilvanije te odgovoran za zaštitu granice od nadiranja Osmanlija. Hunyadija je posebno cijenio papa Kalist III. koji je u vrijeme njegove obrane Beograda naredio da u podne zvone sva crkvena zvona kako bi pozvala sve kršćane na molitvu za branitelje. Taj običaj zvonjave u podne zadržao se do danas.

Nakon što je preminuo kod Zemuna u blizini Beograda, pokopan je u katoličkoj katedrali svetog Mihaela u Alba Iuliji u Transilvaniji. Ondje su njegovi posmrtni ostatci i danas.

Komentari