Na današnji dan

Veliki knez Vladimir Kirilovič – zakoniti nasljednik ruskih careva – 1917.

Zanimljivo je da su Nijemci nakon osvajanja Francuske u Drugom svjetskom ratu odveli Vladimira Kiriloviča u logor, jer nije htio pozvati ruske emigrante da se bore za nacističku Njemačku protiv sovjetske Rusije.

Dana 30. kolovoza 1917. rođen je ruski veliki knez Vladimir Kirilovič. On je od 1938. pa sve do 1992. godine smatran pretendentom na rusko carsko prijestolje, jer je bio zakoniti nasljednik ruskih careva. Naime, svi najbliži rođaci posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikolaja II. ubijeni su od strane boljševika nakon Oktobarske revolucije. Time je veliki knez Kiril Vladimirovič, bratić ubijenog cara Nikolaja II., postao glavom dinastije Romanov. Nakon što je on umro 1938. godine njegov sin Vladimir Kirilovič naslijedio je položaj glave te dinastije, čime je ujedno postao i pretendentom na carsko prijestolje.

Zanimljivo je da je veliki knez Vladimir Kirilović rođen samo nekoliko mjeseci uoči početka Oktobarske revolucije 1917. godine, tijekom Prvog svjetskog rata. Njegovi su roditelji s njime na vrijeme napustili Rusko Carstvo i nastanili se privremeno u Njemačkoj. Kasnije su se preselili u Francusku, gdje su u mjestu Saint-Briac uspostavili čak i neku vrstu dvora u izbjeglištvu. Inače, mjesto Saint-Briac nalazi se na sjevernoj morskoj obali Bretanje i ima turistički karakter.

Nijemci su nakon osvajanja Francuske u Drugom svjetskom ratu odveli Vladimira Kiriloviča u logor, jer nije htio pozvati ruske emigrante da se bore za nacističku Njemačku protiv sovjetske Rusije. Nakon rata preselio se u Španjolsku, u mjesto Sanlúcar de Barrameda, a zatim i u Madrid. Prvi je put imao priliku posjetiti Rusiju tek 1991. godine. Nakon njegove smrti 1992. godine nastao je spor oko toga tko ima pravo naslijediti rusko prijestolje. Naime, on je imao samo jednu kćer, Mariju Vladimirovnu, kojoj neki pripadnici dinastije Romanov nisu priznavali pravo na prijestolje. Taj spor oko prava na nasljeđivanje ruskog carskog prijestolja traje i danas.


Komentari