Na današnji dan

Veliki kan koji je vladao Mongolima u doba njihovog prodora u Srednju Europu – 1229.

This image may only be used for > publicity purposes in connection with > the broadcast of the programme as > licensed by BBC Worldwide Ltd & > must carry the shown copyright legend. > It may not be used for any commercialpurpose without a licence from the rights holder. > > > © BBC 2004

U doba velikog kana Ogotaja započeli su mongolski napadi na Srednju Europu. Mongoli su provalili na područja današnje Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske.

Dana 13. rujna 1229. godine Ogotaj, sin Džingis-kana, proglašen je velikim kanom Mongola. Ogotaj je bio treći po starosti Džingis-kanov sin, no očeva želja je bila da ga upravo on naslijedi. I doista, nakon razdoblja namjesništva, po Džingis-kanovoj smrti, Ogotaj je izabran za velikog kana (kagana). U to se vrijeme Mongolsko Carstvo već prostiralo na golemom području od Tihog oceana do Crnog mora.

Upravo u doba velikog kana Ogotaja započeli su mongolski napadi na Srednju Europu gdje su ih nazivali i Tatarima. Mongoli su provalili na područja današnje Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske. Gotovo u isto doba su provalili i na područje današnje Indije, što govori o velikoj teritorijalnoj rastegnutosti njihovog Carstva.

Veliki kan Ogotaj umro je u doba kad su Mongoli harali područjem Srednje Europe, u prosincu 1241. godine. Do mongolskih je postrojbi vijest o Ogotajevoj smrti došla tek u ožujku 1242. godine, dok su oni bili na hrvatskim područjima. Tada su se povukli natrag prema Aziji, zbog čega se smatra da je smrt velikog kana Ogotaja spasila Europu od još veće invazije.


Komentari