Na današnji dan

Veliki izljev nafte u Meksičkom zaljevu – 2010.

Nafta je na morskom dnu počela izlaziti brzinom od čak 9.900.000 litara na dan. 

Dana 20. travnja pada tragična obljetnica početka najvećeg morskog izljeva nafte u svjetskoj povijesti. Tog je dana 2010. godine eksplodirala naftna platforma u vlasništvu kompanije British Petroleum (BP), oko 60 kilometara jugoistočno od obale američke savezne države Louisiane. Eksplozija je ubila 11 radnika i ranila drugih 16.

Tragično je da su na toj platformi upravo ranije tog dana slavili punih 7 godina proteklih bez ijedne ozljede. Eksploziju je izgleda uzrokovala velika količina plina metana koja je naglo izašla iz bušotine. Ekološku katastrofu uzrokovala je nafta koja je na morskom dnu počela izlaziti brzinom od 9.900.000 litara na dan. Budući da je more na tom mjestu bilo duboko oko 1.500 metara, dugo vremena nisu mogli pronaći način da zatvore bušotinu.

Agonija je trajala gotovo 3 mjeseca i u tom je razdoblju isteklu u more ukupno 780 milijuna litara nafte. Zagađenjem je zahvaćeno područje od oko 180.000 kvadratnih kilometara (za usporedbu površina čitavog Jadranskog mora je samo 138.000 kvadratnih kilometara). Kompanija BP priznala je da su do katastrofe dovele njene greške. Izgleda da se radilo o pokušajima rezanja troškova na račun sigurnosti. BP se obvezala isplatiti 4.525 milijardi dolara oštećenima.

piše: Dražen Krajcar


Komentari