Na današnji dan

Veliki bijeg iz nacističkog logora Stalag III. (1944.)

U noći sa 24. na 25. ožujka 1944. dogodio se legendarni Veliki bijeg zarobljenih savezničkih zrakoplovaca iz nacističkog logora Stalag Luft III. Iz zloglasnog logora pobjeglo je 76 pilota, ali samo su se trojica uspjela dokopati slobode. Ostale bjegunce pohvatao je Gestapo, a njih 50 streljano je po osobnom Hitlerovom naređenju.

Bijeg je planiran mjesecima tijekom kojih su zarobljeni piloti prokopali tri tunela nazvana Tom, Dick i Harry. Pobjegli su kroz tunel Harry jer je samo on bio dovršen. Nakon rata je britanski Royal Air Force proveo istragu za ratne zločine, što je rezultiralo sudskim procesom i pogubljenjem više desetaka njemačkih vojnih i policijskih časnika.

Inače, logor Stalag Luft III. (skraćenica za Stammlager Luft, na hrvatskom Zarobljenički logor za zrakoplovce) nalazio se u provinciji Donja Šleska, kraj grada Sagan (današnji Żagań u Poljskoj). Logor je vodila Luftwaffe, a kroz njega je od 1942. do 1945. prošlo 10 949 savezničkih zarobljenika, većinom zrakoplovnih časnika. Prvi bijeg iz logora dogodio se 19. listopada 1943., kad su tri britanska zatvorenika uspješno pobjegla iz zatvora i preko Baltičkog mora stigla natrag u Britaniju.

Oba događaja našla su svoj odraz u popularnoj kulturi. Godine 1949. Eric Williams, jedan od trojice sudionika prvog bijega, napisao je knjigu Goon in the Block, koja je sljedeće godine postala predložak britanskog filma Drveni konj. Godine 1951. Australac Paul Brickhill, čiji su zrakoplov nacisti 1943. srušili nad Tunisom, napisao je knjigu Veliki bijeg o drugom spektakularnom bijegu. Pojedinosti o bijegu doznao je od sunarodnjaka Paula Roylea, s kojim je dijelio zatvoreničke dane u Stalag Luftu III, gdje je Royle ponovno završio samo dva dana nakon bijega. Ova knjiga bila je predložak za poznati istoimeni hollywoodski film s Steveom McQueenom u glavnoj ulozi.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari