Na današnji dan

Velika Skenderbegova pobjeda nad Osmanlijama (1444.)

Skenderbegova je pobjeda odjeknula diljem Europe jer je u to vrijeme osmanska vojska bila nadmoćnija od kršćanske i gotovo je redovito odnosila pobjede. 

Dana 29. lipnja 1444. godine albanski vojskovođa Skenderbeg postigao je veliku pobjedu nad Osmanlijama kod Peškopija. Ta je bitka u povijesti ostala zabilježena i kao Bitka kod Torviolla, a dogodila se nedaleko od današnje albansko-makedonske granice (u blizini tromeđe Albanije, Makedonije i Kosova). U bitki je na Skenderbegovoj strani sudjelovao i njegov nećak Hamza Kastriotić, koji je zapovijedao dijelom albanske vojske. Osmanskim je snagama zapovijedao Ali-paša, a one su bile navodno višestruko brojnije od albanskih. Skenderbegova je pobjeda odjeknula diljem Europe jer je u to vrijeme osmanska vojska bila nadmoćnija od kršćanske i gotovo je redovito odnosila pobjede. Skenderbeg je bio albanski narodni heroj, pravim imenom Juraj Kastriotić (1433. – 1468.). 

Skenderbeg je okupio vojsku od oko 8.000 konjanika i oko 7.000 pješaka te priredio Osmanlijama zasjedu kod donje Dibre. Dio vojske sakrio se u šumi i čekao pravi trenutak. Osmanlije su stoga mislili da je albanska vojska mnogo manja te krenuli u napad. Albanski konjanici skriveni u šumi napali su oslabljeni centar osmanske vojske i skršili ih. Gubitci na osmanskoj stranic iznosili su oko 20.000 mrtvih i ranjenih te oko 2.000 zarobljenih.  Albanci su imali manje od 4000 mrtvih i ranjenih. 

Komentari