Na današnji dan

Veličanstveno vjenčanje posljednjeg ruskog cara (1894.)

Vjenčanje posljednjeg ruskog cara Nikole II. s Aleksandrom od Hessena održano je 26. studenog 1894. godine. Ona je bila jedna od omiljenih unuka britanske kraljice Viktorije, a rođena je u Darmstadtu u Njemačkoj (otac joj je bio veliki vojvoda od Hessena, a majka kći kraljice Viktorije). Vjenčanje Nikole i Aleksandre održano je u Sankt-Peterburgu, u pravoslavnoj crkvi koja se nalazila u sklopu Zimskog dvorca.

U trenutku vjenčanja Nikola je imao 26 godina, a Aleksandra 22. Nikola je tada već bio ruski car, jer mu je otac umro nekoliko tjedana ranije. Tako je Aleksandra već samim činom vjenčanja postala ruskom caricom, a kasnije su ona i njen suprug okrunjeni na posebnoj krunidbenoj svečanosti (tek u svibnju 1896. godine).

Mladenkina odjeća na vjenčanju bila je veličanstvena. Naime, Aleksandra je nosila dragulje koji su nekoć pripadali ruskoj carici Katarini Velikoj. Imala je i veo koji je dizajnirao njen djed, znameniti princ Albert (rano preminuli suprug kraljice Viktorije). Aleksandra je na vjenčanju nosila lentu i zvijezdu Reda sv. Andrije (najviše rusko carsko odlikovanje).

Nikola je na vjenčanje došao u husarskoj uniformi s odlikovanjima. Vjenčanju su prisustvovala dva kralja stranih zemalja – danski i grčki – kao i princ od Walesa (budući britanski kralj Edward VII). Novovjenčani carski par nije imao medeni mjesec, zbog korote koja je još uvijek trajala (Nikolin otac umro je samo nekoliko tjedana ranije).


Komentari