Na današnji dan

Veličanstveni mauzolej u Turskoj kojeg posjećuju milijuni ljudi – 1938.

Mustafa Kemal-paša Atatürk – prvi turski predsjednik – pokopan je u veličanstvenom mauzoleju Anıtkabir u glavnom gradu Turske. Mauzolej je okružen zelenilom, a nalazi se na brdu koje nadvisuje grad. Atatürkov mauzolej godišnje posjeti navodno i preko 11 milijuna ljudi.

Dana 10. studenog 1938. godine umro je turski državnik Mustafa Kemal-paša Atatürk. U Republici Turskoj on posjeduje gotovo mitski status, a čak je i zakonom zabranjeno narušavati uspomenu na njega. Atatürkov se lik nalazi na svim današnjim turskim novčanicama i kovanicama.

Budući da je Atatürk umro u 09:05 ujutro, u Turskoj postoji čak i običaj da se na današnji dan (10. studenog) u to vrijeme sav promet zaustavi u spomen na njega. Atatürk je umro u znamenitoj palači Dolmabahçe, koja je nekoć bila dom osmanskih sultana. Ta se palača nalazi na samoj obali Bospora, a u sobi u kojoj je Atatürk umro i danas stoji sat zaustavljen u 09:05 ujutro na dan kad je umro.

Atatürkovo tijelo danas leži u veličanstvenom mauzoleju Anıtkabir u Ankari, glavnom gradu Republike Turske. Taj veliki mauzolej, obložen travertinom i mramorom, nalazi se na brdu koje nadvisuje Ankaru. Kompleks je okružen zelenilom (parkom). Atatürkov mauzolej godišnje posjeti navodno i preko 11 milijuna ljudi.


Ispod sarkofaga teškog 40 tona nalaze se Atatürkovi posmrtni ostatci, a sarkofag je smješten u dvorani sa supovima visokim čak 14.4 metara. Kod podnožja sarkofaga strani državnici postavljaju vijence prilikom posjeta turskoj prijestolnici Ankari.

Komentari