Na današnji dan

Veličanstvena krunidba franuskog kralja Luja XV. – 1722.

Iza kralja sjedio je na počasnom mjestu maršal Villars, koji je pri krunidbi vršio dužnost franuskog connétablea (vrhovnog vojnog zapovjednika).

Dana 25. listopada 1722. godine održana je krunidba francuskog kralja Luja XV. iz dinastije Bourbon. Svečanost je održana u Reimsu, tradicionalnom mjestu za kraljevske krunidbe u Francuskoj. Obrede u znamenitoj katedrali Blažene Djevice Marije u Reimsu (fr. Notre-Dame de Reims) predvodio je tadašnji nadbiskup Reimsa princ Armand-Jules de Rohan-Guémené, pripadnik jedne od najuglednijih aristokratskih obitelji u Francuskoj (nadbiskupima Reimsa tradicionalno je pripadalo pravo krunjenja francuskih kraljeva još od srednjeg vijeka). 

Uz katedrali je pri obredu kraljevskog pomazanja i krunidbe uz kralja stajao i niz najviših Crkvenih i svjetovnih dostojanstvenika Francuske. Čak pet kardinala također je nazočilo obredu, među njima kardinal Armand de Rohan, biskup Strassbourga i rođak spomenutog predvoditelja svečanosti. Jedan od kardinala, Guillaume Dubois, bio je u to doba ujedno i francuski ministar vanjskih poslova (fr. Ministre français des Affaires étrangères). Kralju su uz bok s lijeve i desne strane stajali kapetani Kraljevske garde, a odmah iza kralja sjedio je na počasnom mjestu maršal Claude Louis Hector de Villars, koji je pri krunidbi vršio dužnost franuskog connétablea (vrhovnog vojnog zapovjednika). Pri krunidbama su connétablei tradicionalno držali kraljev mač pa je taj zadatak pri spomenutoj svečanosti obavljao maršal Villars (inače jedan od najslavnijih vojskovođa u francuskoj povijesti).

Komentari