Na današnji dan

Većina romana Julesa Vernea u Hrvatskoj još uopće nije objavljena – 1905.

Zanimljivo je da se radnja jednog od Verneovih romana, pod imenom Mathias Sandorf, događa i u Istri, točnije vezana je uz poznatu Pazinsku jamu.

Jules Verne, vjerojatno najprevođeniji autor romana u svijetu nakon Agathe Christie, preminuo je 24. ožujka 1905. u 78. godini života u svom domu u francuskom gradu Amiensu. Umro je od komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Za vrijeme svoje plodne spisateljske karijere napisao je nevjerojatan broj od 54 romana, uz mnoge novele, eseje, drame i pjesme.

Vernea se smatra jednim od osnivača cjelokupnog žanra znanstvene fantastike. Postao je slavan po konceptima poput svemirskih putovanja, staklenih nebodera, interneta i po nagovještajima brojnih novih izuma mnogo prije nego su oni postali praktično ostvarivi. Najpoznatiji su mu romani 20.000 milja pod morem, Put u središte Zemlje i Put oko svijeta u 80 dana.

Pred kraj života Verne je pisao mračnija djela. Veći dio njegovih romana u Hrvatskoj još uopće nije objavljen, premda je već prošlo više od 100 godina od njegove smrti. Zanimljivo je da se radnja jednog od Verneovih romana, pod imenom Mathias Sandorf, događa i u Istri, točnije vezana je uz poznatu Pazinsku jamu.


Komentari