Na današnji dan

Već smo imali papu Afrikanca – 496.

Rimski papa sv. Gelazije bio je po narodnosti Afrikanac. Na osnovu te činjenice neki izvode zaključak da je sv. Gelazije bio crne boje kože. 

Dana 21. studenog umro je u Rimu znameniti papa sv. Gelazije. Zanimljivo je da je on bio afričkog podrijetla, što se navodi i u samom Liber Pontificalisu (srednjovjekovnoj knjizi s biografijama svih papa od sv. Petra). Naime, u toj knjizi na latinskom piše da je sv. Gelazije bio natione Afer (hrv. rođenjem Afrikanac).

Na osnovu te činjenice neki izvode zaključak da je sv. Gelazije bio crne boje kože. Međutim, to se čini malo vjerojatnim, jer je rimsko poimanje pojma Afrike obuhvaćalo sjeverni dio današnjeg afričkog kontinenta. Na sjeveru Afrike ne živi stanovništvo crne boje kože, nego narodi poput Berbera. Oni doista jesu tamnoputiji od većine Europljana, ali ne može ih se smatrati crnima. Afriku sa stanovništvom crne boje kože (južno od Sahare) stari su Rimljani zapravo nazivali Aethiopia (Etiopija).

Potrebno je biti svjestan činjenice da je sjeverna Afrika bila svojedobno integralni dio Rimskog Carstva, dapače jedna od najplodnijih provincija. U sjevernoj Africi bilo je snažno rasprostranjeno i rano kršćanstvo. Stoga zapravo na čudi da je rimskim papom mogao postati jedan Afrikanac. Dapače, za još dvojicu ranih papa – sv. Miltijada i sv. Viktora – pretpostavlja se da su također bili Afrikanci. O njihovoj boji kože, nažalost, nema zapisa. Danas postoji znatan broj katoličkih kardinala crne boje kože i nije isključeno da bi upravo jedan od njih mogao postati budući rimski papa.


Komentari