Na današnji dan

Vatreni osvojili broncu na Svjetskom nogometnom prvenstvu (1998.)

Hrvatska je nogometna reprezentacija u utakmici za treće mjesto pobijedila je Nizozemsku 2 – 1. Golove su Nizozemcima zabili Prosinečki i Šuker. 

Jedanaestog srpnja 1998. godine Hrvatska je ostvarila najveći uspjeh u svojoj nogometnoj povijesti. Naime, hrvatska nogometna momčad tog je dana pobijedila reprezentaciju Nizozemske i zauzela 3. mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Do tog je uspjeha naša reprezentacija došla nizom sjajnih pobjeda tijekom prvenstva. Prvo, u skupini smo bili s Argentinom, Jamajkom i Japanom. Jamajku smo pobijedili 3 – 1, a Japan 1 – 0. Prošli smo skupinu kao drugi jer nas je pobijedila Argentina. U osmini finala pobijedili smo Rumunjsku 1 – 0. Silno je zatim odjeknula hrvatska pobjeda nad Njemačkom 3 – 0 u četvrtfinalu. Golove su Nijemcima zabili Jarni, Vlaović i Šuker. U polufinalu smo zatim igrali s domaćinima, slavnom francuskom momčadi u naponu snage (Zidane, Henri). Šuker je uspio zabiti Francuzima gol u 46. minuti, ali su zatim Francuzi nama dali dva gola i izbacili nas iz finala.

Ipak, igrali smo za 3. mjesto utakmicu s Nizozemskom i pobijedili 2 – 1. Golove su zabili Prosinečki i Šuker. Utakmica je održana na stadionu Parc des Princes u Parizu pred  45.500 gledatelja. Vrijedno je nabrojati imena igrača tog sastava: Dražen Ladić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Silvio Marić, Mario Stanić, Zvonimir Soldo, Igor Tudor, Ardian Kozniku, Robert Jarni, Zoran Mamić, Goran Vlaović, Krunoslav Jurčić, Petar Krpan, Anthony Šerić, Goran Jurić, Marijan Mrmić i Vladimir Vasilj.

Izbornik reprezentacije bio je legendarni Miroslav Ćiro Blažević koji je nakon tog prvenstva proglašen trenerom svih trenera. Najbolji strijelac prvenstva bio je upravo naš Davor Šuker s postignutih šest pogodaka. Na povratku u Zagreb vatrene je, prema ondašnjim izvještajima, dočekalo više od pola Zagreba. 

piše: Dražen Krajcar


 

Komentari