Na današnji dan

Vasco da Gama doplovio do Mozambika (1498.)

Dana 2. ožujka 1498. portugalski pomorac Vasco da Gama doplovio je do područja današnjeg Mozambika. Radilo se o prvom kontaktu Portugalaca s tim područjem, koje će kasnije stoljećima biti portugalska kolonija. Vasco da Gama doplovio je u okolinu Otoka Mozambika, po kojem je kasnije ime dobila i cijela država. Riječ je o razmjerno malom otoku, površine samo stotinjak hektara, no upravo je taj otočić postao jezgrom iz koje se politički upravljalo golemim zaleđem.

Vasco da Gama sastao se sa sultanom Mozambika, koji je bio muslimanske vjeroispovijesti. Navodno se Vasco da Gama pritom bio prerušio u muslimana iz straha od moguće negativne reakcije lokalnog stanovništva prema kršćanima.Ponudio je sultanu darove od robe koju je imao na brodu, no, budući da se radilo o tričarijama, nije uspio steći naklonost.

Na kraju je morao otploviti s Otoka Mozambika pucajući topovima s broda. Nastavio je putovati preko istočne afričke obale prema Indiji, u koju je stigao u svibnju iste godine. Premda je taj prvi kontakt Portugalaca s Mozambikom bio neuspješan, oni su već nekoliko godina kasnije uspjeli podjarmiti to područje i zadržali su ga pod svojom kontrolom sve do druge polovine 20. stoljeća.


Komentari