Na današnji dan

Vanessa Williams odrekla se titule mis Amerike – 1984.

Skandala je nastao kad su u javnost dospjele njene obnažene fotografije za koje je pozirala godinu dana prije natjecanja za mis. 

Poznata glazbenica i glumica Vanessa Williams postala je s 20 godina prva crnačka mis Amerike u povijesti, ali i prva koja se titule morala odreći zbog skandala. Skandal je nastao kad su u javnost dospjele Vanessine obnažene fotografije, za koje je pozirala godinu dana prije natjecanja za mis.

Te fotografije snimio je Tom Chiapel, u vrijeme dok je Vanessa radila za njega kao asistentica i vizažistica. On je htio snimiti fotografije silueta dvaju modela, pa je Vanessa pozirala gola s još jednom djevojkom. Tako su nastale fotografije simuliranog lezbijskog odnosa. Vanessa nikada nije potpisala odobrenje da se te fotografije objave. Ipak, Chiapel ih je ponudio novinama. Vlasnik Playboya Hugh Hefner odbio je ponudu, jer je bilo jasno da fotografije nemaju Vanessino odobrenje i da bi joj izazvale sramotu, kao aktualoj mis Amerike.

Međutim, izdavač Penthousea Bob Guccione objavio je fotografije u broju za rujan 1984. godine,što mu je donijelo oko 14 milijuna dolara zarade. Pod pritiskom skandala i medija Vanessa se 23. srpnja 1984. godine odrekla titule mis Amerike. Zamijenila ju je njena dotadašnja prva pratilja Suzette Charles, također crnkinja. Vanessa je iste godine podigla tužbu protiv Chiapela i Guccionea tražeći pola milijarde dolara odštete. Međutim, od parnice je odustala sljedeće godine. Tek nakon tog skandala Vanessa je ostvarila značajnu glazbenu i filmsku karijeru.


 

Komentari