Na današnji dan

Vandali preko Rajne prodrli u Rimsko Carstvo (406.)

Prema tradiciji, dana 31. prosinca 406. Vandali i ostali germanski narodi prešli su preko Rajne i ušli u Rimsko Carstvo, čime je otpočelo važno razdoblje u povijesti barbarskih provala u Carstvo. Glavninu Germana pri tom prodoru vjerojatno su činili Vandali, Svevi i Alani, od kojih su prvi i drugi ostavili poseban trag u europskom jezičnom nasljeđu. Naime, po Vandalima je nastala riječ vandalizam, a po Svevima je ime dobila njemačka povijesna pokrajina Švapska (lat. Suebia, Suevia).

Jedno od mjesta prijelaza preko Rajne spomenutog dana predstavljao je grad Mainz, tadašnja rimska kolonija imena Moguntiacum. Germani su provalili u Galiju, koju su pokušala braniti Rimljanima saveznička galska plemena, no bez značajnih uspjeha. Ubrzo su Vandale, Sveve i Alane slijedili Franci, Alemani i Burgunđani, tako da je sjeverna granica Zapadnog Rimskog Carstva postala u praksi neadekvatna za daljnju učinkovitu obranu. Time je pokrenut proces na čijem je kraju Zapadno Rimsko Carstvo pokleknulo pred osvajačima te započeo srednji vijek.

Zapadnorimski car u trenutku spomenute provale bio je Honorije, sin nekoć moćnog cara Teodozija (posljednjeg vladara obiju polovica Rimskog Carstva). 


Komentari