Na današnji dan

Valentinijan III. – car koji je osudio Rim na propast (419.)

Valentinijan III. rođen je 2. srpnja 419. u Raveni, tadašnjoj prijestolnici Zapadnog Rimskog Carstva. Bio je potomak Teodozija I., cara koji je uveo kršćanstvo kao službenu religiju, i Valentinijana I., kojeg se obično smatra posljednjim velikim zapadnorimskim carem. Nažalost, pokazalo se da je potpuno nedorastao imenima slavnih predaka.

Valentinijan je proglašen zapadnorimskim carem sa samo 6 godina. Učinio je to istočnorimski car Teodozije II. kako bi zaštitio prijestolje od uzurpatora Ivana. Teodozije je zatim poveo vojsku na Italiju, porazio i smaknuo Ivana. Zbog Valentinijanove maloljetnosti, ulogu regentice preuzela je njegova majka Gala Placidija, a vanjsku politiku i vojne poslove vodio je sposobni vojskovođa Flavije Aecije.

Zapadno Rimsko Carstvo tada su ozbiljno ugrožavali Franci, Goti, Vandali i Huni, a samo očajnički napori i velika vještina malobrojnih Rimljana poput Aecija držali su državu na okupu. Mladi Valentinijan, međutim, nije mario za državne poslove te se bavio tjelovježbom, jahanjem i streličarstvom, a mnogo je vremena provodio uz astrologe i čarobnjake. Oženio se s Teodozijevom kćeri Licinijom Eudokijom. Jedina važna odluka koju je donio kao car bila je predaja većih ovlasti papi, dajući mu de facto pravo da kroji crkvene zakone.

Potaknut sumnjom u Aecijeve namjere ili glasinama koji su širili zavidni patriciji, Valentinijan se odlučio riješiti Aecija. Godine 454. pozvao ga je pred sebe i lažno optužio za pijančevanje i pokušaj otimanja Carstva iz njegovih ruku, a zatim je nenaoružanog vojskovođu usmrtio udarcem mačem u glavu.


Kasnije se hvalio da je time dobro učinio, ali jedan savjetnik mu je rekao: „Jesi li učinio dobro ili ne, ja ne znam. Ali znaj da si si lijevom rukom odsjekao desnu.“ I doista, Carstvo se nikad nije oporavilo od gubitka Aecija. Gubilo je pokrajinu za pokrajinom, a već 455. Rim su opljačkali Vandali. Iste godine Valentinijan je ubijen u atentatu.

Piše: Boris Blažina

Komentari