Na današnji dan

Valdemar I. i dansko-njemački sukobi (1202.)

Danski kralj Valdemar I. Veliki i Sofija od Minska imali su sina Valdemara, koji je 1182. postao vojvoda Schleswiga, dok je njegov stariji brat Knut VI. postao danski kralj. Braća su osvojila Holstein 1201. u Bitki kod Stellaua. Zbog slavne pobjede Valdemar II. stekao je pridjevak Pobjednik. Danas je Schleswig-Holstein savezna pokrajina u Njemačkoj. 

Knut VI. umro je već 1202., pa Valdemar II. stupa na dansko prijestolje 12. studenog 1202. godine. Kao kralj osvojio je Mecklenburg, Pommern i Pommerellen (danas u Njemačkoj na granici s Danskom), a Hamburg i Lübeck priznali su njegovo vrhovništvo. Njemački kralj Fridrik II., budući rimsko-njemački car, predao mu je spomenuta osvojena područja kao feud. Svog sina Valdemara Mlađeg okrunio je kao suvladara kad je ovaj imao samo 9 godina. Nažalost, poginuo je kao mladić u nesreći. 

Godine 1219. krenuo je u osvajanje Estonije, a više je puta bio upleten u prestolonasljedničke svađe u Norveškoj i Švedskoj. U svibnju 1223. nakon lova na otoku Lyø, Valdemara II. i njegovog sina oteo je grof Heinrich von Schwerin i odveo na njemačku obalu. Zatvorio ih je u toranj burga Dannenberg. Danci su zauzeli njemačku obalu, ali je kralj u međuvremenu prebačen u burg Schwerin. Grof je tražio veliku otkupninu na koju Valdemar II. nije htio pristati. Došlo je do Bitke kod  Möllna 1225. u kojoj su Danci poraženi, pa Valdemar više nije imao drugog izbora nego pristati na Ugovor iz Bardowicka. Za slobodu je platio 45000 srebrnih maraka, ustupio Schwerin i Holstein, sve njemačke feude, osim Rügena, te morao pristati na potpunu slobodu trgovanja njemačkih gradova. Morao je potpisati da se neće osvetiti te su trojica sinova ostala kao zalog. 

Valdemar II. pokušao je nakon nekog vremena ipak vratiti izgubljena područja, ali je njegova vlast prilično oslabjela, pa je morao obnoviti Ugovor iz Bardowicka. Time se veliko dansko carstvo raspalo. 


Tijekom njegove vladavine sastavljen je popis svih kraljevskih posjeda i prihoda. Doneseni su prvi danski zakonici Skånske Lov (Skånski zakon) i Sjællandske Lov (Pomorski zakon) te Jydske Lov (Jutski zakon). Posljednji navedeni zakon vrijedio je u Vojvodstvu Schleswig čak do 1900. godine.  

Piše: Marsela Alić

Komentari