Na današnji dan

Václav Hollar – češki umjetnik koji je slavu postigao u Engleskoj (1607.)

Dana 13. srpnja 1607. rođen je Václav Hollar, češki crtač, bakrorezac i bakropisac koji je slavnim postao u Engleskoj (ondje je poznat kao Wenceslaus Hollar, a u Njemačkoj kao Wenzel Hollar). Rodio se u Pragu, glavnom gradu Kraljevine Češke, koja je u to vrijeme bila pod vlašću dinastije Habsburg (kao i mnoge druge zemlje u Srednjoj Europi). Već je u domovini Hollar počeo izrađivati bakroreze, a kad mu je bilo otprilike 20 godina preselio se u Njemačku.

Njegovo je umijeće zapazio engleski aristokrat Thomas Howard, koji je imao titulu grofa (earla) od Arundela, a pripadao je moćnoj obitelji Howard (nositeljima titule vojvode od Norfolka i vodećim katolicima u većinski protestantskoj Engleskoj). Thomas Howard, tj. lord Arundel, bio je veliki kolekcionar umjetnina (nabavljao je, primjerice, djela Leonarda da Vincija, Rafaela, Hansa Holbeina i Albrechta Dürera, kao i djela antičke umjetnosti). Sa sobom je doveo Hollara u Englesku 1636. godine, gdje je ovaj postao članom njegovog kućanstva tj. ušao je u njegovu službu.

U Engleskoj je Hollar većinom živio zatim sve do svoje smrti 40 godina kasnije (preminuo je 1677. godine u Londonu). Nakon službe kod lorda Arundela prešao je u službu vojvode od Yorka, a zatim se snalazio na razne načine (nažalost, preminuo je u siromaštvu). Djela Václava Hollara obuhvaćaju tisuće bakropisa iz raznih područja (portreti, geografske karte, panorame gradove, mitološki prizori, arhitektura, ornamenti, grbovi, nacrti mehanizama i brodova). Ta djela imaju veliku povijesnu vrijednost, osobito zbog svoje detaljnosti, koja omogućava uvid u najsitnije detalje svijeta u 17. stoljeću.

Komentari