Na današnji dan

Zašto se križare na Bliskom Istoku naziva kanibalima (1098.)

Grad Maarat an-Numan nalazi se u zapadnoj Siriji. Na tom mjestu nalazilo se antičko naselje Arra, koje su u 5. stoljeću osvojili Bizantinci (u gradu su očuvani brojni podni mozaici), a u 7. stoljeću Arapi. Naselje je postalo bogati trgovački centar okružen vrtovima.

Maarat je osvojen u sklopu Prvog križarskog rata, što je povezano s osvajanjem Antiohije jer se upravo tamo nalazila križarska vojska. Zima 1097./1098. uhvatila je križare nespremne, odnosno bez dovoljno odjeće, namirnica i smještaja. Stoga su pljačkali po okolici, a kad je i u okolnim mjestima ponestalo hrane, počeli su jesti magarce, konje, pse i manje sisavce. Neki su kroničari zapisali da su križari kuhali čak i potplate od cipela, nosili poderanu odjeću i nisu imali krov nad glavom.

Franački kroničar Albert von Aachen zapisao je: “Ovi naši nisu se libili jesti ne samo ubijene Turke i Saracene nego su jeli i pse.” Na jednom od pljačkaških pohoda križari su stigli 27. studenog 1098. u Maarat i počeli zaposjedati grad. Nakon što je stiglo pojačanje, 12. prosinca jurišali su na grad i opljačkali ga. Pobili su sve muškarce u gradu, a žene i djecu prodali u roblje. Nažalost, ovakav masakr nije bio jedini slučaj, pogotovo u Prvom križarskom ratu. Kroničar Albert von Aachen također je zapisao: “Sramotno je izvještavati, što su kroničari čuli i čemu su svjedočili.” 

Ovi su događaji ostavili snažan negativan dojam na Bliskom Istoku. Križari su stekli glas posebno okrutne i barbarske vojske u borbi protiv islama, Židova i pravoslavaca te ih i danas u nekim dijelovima Bliskog istoka naziva kanibalima.

Piše: Marsela Alić


Komentari