Na današnji dan

Uz pomoć kardinala Richelieua pokrenute prve francuske novine La Gazette – 1631.

Naslov novina, La Gazette, potjecao je od talijanskog naziva gazzetta za slične novine koje su već ranije izdavane u Italiji. 

Dana 30. svibnja 1631. godine pokrenute su prve francuske novine, La Gazette, poznate i pod nazivom Gazette de France. Osnovna im je namjena bila izvještavanje o događajima na francuskom kraljevskom dvoru i u inozemstvu. Ključnu ulogu pri pokretanju tih novina imao je kardinal Richelieu (Armand Jean du Plessis), svojevrsni prvi ministar francuskog kralja Luja XIII. iz dinastije Bourbon. Kardinal je i osobno pisao za te novine, sa svrhom širenja odgovarajućih informacija u apsolutističkoj državi kakva je u to doba bila Kraljevina Francuska. Radilo se o težnji za stjecanjem monopola na širenje informacija.

Naslov tih novina, La Gazette, potjecao je od talijanskog naziva gazzetta za slične novine koje su već ranije izdavane u Italiji. Taj talijanski naziv, pak, vjerojatno je potjecao od riječi za venecijanski novčić zvan gazeta, jer je toliko iznosila cijena novina. Prvi glavni urednik novina La Gazette bio je Théophraste Renaudot, inače liječnik kralja Luja XIII. Sjedište novina bilo je isprva u zgradi u središtu Pariza, na otočiću Île de la Cité.Kasnije su te novine postale i službenim glasilom francuske kraljevske vlade. Nakon svrgavanja kraljevske vlasti i uvođenja republike tijekom Francuske revolucije naziv im je promijenjen u Gazette nationale de France. Održale su se sve do 1915. godine.


Komentari