Na današnji dan

Utemeljitelj hrvatske humoristično-satirične proze – 1839.

Pisao je za časopise Dragoljub, Naše gore list, Vijenac, Zoru i druge.

Vilim Korajac, pisac kojeg se smatra utemeljiteljem hrvatske humoristično-satirične proze, rođen je 27. svibnja 1839. godine u Kaptolu kraj Požege. Srednju školu završava u Požegi kod franjevaca, te odlazi u sjemenište u Đakovo gdje se zaređuje. Na tamošnjem biskupskom sjemeništu predaje fiziku, matematiku, staroslavenski i hrvatski jezik.

Godine 1862. objavljuje prvu satiričnu pripovjetku Dvije čudne promenade ili Triput teže od najtežeg u časopisu Naše gore list. Veliku popularnost stekao je pripovijestima u kojima na humorističan i satiričan način opisuje ljude i običaje iz požeškog kraja – Šiljci i Auvergnanski senatori.

Njegov satirčni ton izražen je i u studiji Filozofija hrvatskosrpskih narodnih poslovica te u šest političkih feljtona Razgovori među četiri zida, u kojima zastupa Strossmayerove političke ideje. Četvrti feljton Smrt age birokrata napisan je u stihovima, a riječ je o parodiji slavnog epa Ivana Mažuranića Smrt Smail-age Čengića. Pisao je i druge feljtone, didaktičke i pedagoške članke te novele. Pisao i pod pseudonimom -iljuška (prema Viljuška, nadimku koji mu je dao J. Jurković).

Vilim Korajac preminuo je 1899. godine u Zemunu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari