Na današnji dan

Utemeljenje São Paula kao misionarskog središta (1554.)

Uz rijeku Tietê živio je narod Tupi, podijeljen u brojne manje skupine, poput plemena Guarana. Sredinom 16. stoljeća na njihovo područje, odnosno na zaravan Piratininga, stigli su Portugalci. Utemeljenjem isusovačkog kolegija pod nazivom Colégio de São Paulo de Piratininga 25. siječnja 1554. počinje razvoj naselja koje će se pretvoriti u današnji São Paulo.

Prvu isusovačku misionarsku građevinu izgradili su domoroci u svom tradicionalnom stilu. Na dan utemeljenja inače se slavi preobraćenje sv. Pavla apostola. Stoga je i ovo misionarsko središte nazvano po njemu (São Paulo – sv. Pavao)

São Paulo je dvjesto godina bio siromašno i prilično izolirano selo. Misionari su preživljavali na temelju lokalne poljoprivrede i besplatnog rada lokalnog stanovništva. Markiz de Cascais preselio je sjedište kapetanije u São Paulo, čime je on 1683. dobio na važnosti i postao početna točka kolonizacije unutrašnjosti. Ipak, São Paulo je bio toliko siromašan da si stanovnici nisu mogli priuštiti afričke robove.

Tek nakon što je otkriveno zlato 60-ih godina 17. stoljeća, São Paulo je počeo privlačiti stanovništvo. Ubrzo su počeli stizati i istraživači u potrazi za zlatom, dragim kamenjem i robovima. Oni su izbacili isusovce iz grada jer su se isusovci protivili porobljavanju. Početkom 18. stoljeća São Paulo je proglašen gradom.

Piše: Marsela Alić


Komentari