Na današnji dan

Utemeljenje kompanije Boeing (1916.)

Dana 15. srpnja 1916. utemeljena je kompanija Boeing, jedna od današnjih vodećih svjetskih korporacija u zrakoplovnom i vojnom sektoru. Kompaniju je osnovao William E. Boeing, Amerikanac njemačkog podrijetla (izvorno mu je prezime glasilo Böing). Isprva se Boeingova kompanija zvala Pacific Aero Products Co., no kasnije je dobila današnje ime, prema prezimenu svog osnivača.

Kompanija je osnovana u gradu Seattleu, u američkoj saveznoj državi Washington, a u početku je proizvodila zrakoplove od drveta (u tome je korisna bila Boeingova nabava lokalnog brodogradilišta i činjenica da savezna država Washington obiluje laganim drvetom crnogoričnih stabala, pogodnih za izradu zrakoplova). Od razmjerno skromnih početaka pa do danas, kompanija Boeing narasla je u korporaciju koja zapošljava više od 150.000 ljudi, a posluje u više sektora (npr. komercijalni zrakoplovi, vojni zrakoplovi i svemirska tehnologija).

Godine 1997. Boeing je apsorbirao u sebe i nekadašnju golemu kompaniju McDonnell Douglas. Od vojnih letjelica koje je Boeing tijekom povijesti proizvodio spomenimo bombardere B-17 Flying Fortress, B-29 Superfortress i B-52 Stratofortress, helikoptere AH-64 Apache i CH-47 Chinook, te transportne zrakoplove C-17 Globemaster III i C-135 Stratolifter. Čak i danas Boeing proizvodi vojne letjelice raznih namjena, uključujući F/A-18E Super Hornet, V-22 Osprey i F-15E Strike Eagle.

Komentari