Na današnji dan

Utemeljena vojska Crvenih Kmera (1968.)

Udio seoskog stanovništva bez vlasništva je u Kambodži sredinom stoljeća porastao na 20 posto te se nastavio povećevati tijekom građanaskog rata. Iz te skupine došlo je najviše Kmera, nezadovoljnih vladajućim režimom. Druge nezadovoljne skupine bile su nacionalne manjine.

Crveni Kmeri imaju polazište u Komunističkoj partiji Kambodže. Princ Sihanouk je lažirao izbore 1951. da bi došao na vlast i suzbijao opoziciju. Tajna policija je progonila etablirane članove Crvenih Kmera, ali su mlađi kadrovi ostali pošteđeni, pogotovo oni iz bogatijih obitelji. Oko Pol Pota okupio se krug nekadašnjih kambodžanskih studenata iz Pariza, dobio je utjecaj u Partiji te preuzeli vodstvo. Kao ilegalna organizacija djelovali su od 1963. do 1967. godine.

U rujnu 1966. se Pol Potova organizacija preimenovala u Komunističku partiju Kampućije (prijašnji naziv za Kambodžu), čime se Pol Pot približio Kini. Dana 17. siječnja 1968. tijekom Ustanka Samlaut došlo je do borbe protiv vojske režima. Taj dan Crveni Kmeri označili su kao početak njihovog vojnog krila. U ožujku 1969. službeno je oformljena gerila, koja je u nekoliko godina narasla na 40 000 pripadnika.  

Pol Pot je svrgnut s vlasti 1979. godine te osuđen za zločin protiv čovječnosti.

Piše: Marsela Alić


Komentari