Na današnji dan

Utemeljena najstarija javna škola u SAD-u – 1635.

U Bostonskoj latinskoj školi čak se i današnje vrijeme latinski jezik uči tijekom četiri godine školovanja, što je tradicija klasičnog obrazovanja. 

Dana 23. travnja 1635. godine utemeljena je Bostonska latinska škola (engl. Boston Latin School), prva institucija javnog školovanja u Sjevernoj Americi. Danas posjeduje osobit ugled kao najstarija javna škola u SAD-u, a zbog velikog broja slavnih polaznika kroz povijest ponešto je slična engleskom Etonu i Harrowu. Osnovali su je puritanci doseljeni iz Velike Britanije u sjevernoameričke kolonije, znatno prije nastanka SAD-a. U Bostonskoj latinskoj školi čak se i danas latinski jezik uči tijekom četiri godine školovanja, što je tradicija klasičnog obrazovanja.

Isprva je ta škola bila smještena u središnjem dijelu Bostona, no danas se nalazi jugozapadno od središta tog grada, na lokaciji udaljenoj samo dva i pol kilometra od sjedišta znamenitog MIT-a (engl. Massachusetts Institute of Technology). Slavno Sveučilište Harvard ima svoje sjedište također u blizini, oko četiri i pol kilometra od zgrade Bostonske latinske škole.

Komentari