Na današnji dan

Utemeljena francuska Legija časti – 1802.

Legija časti bila je ustrojena po uzoru na rimske legije iz antičkog doba. 

Napoleon Bonaparte utemeljio je jedno od najpoznatijih odlikovanja na svijetu – Legiju časti (franc. Légion d’honneur) 19. svibnja 1802. godine. To je odlikovanje trebalo zamijeniti nekadašnje kraljevske ordene, koji su svi ukinuti u doba Francuske revolucije. Legija časti bila je ustrojena po uzoru na rimske legije iz antičkog doba. Postojalo je pet stupnjeva odlikovanja. Najniži članovi Legije časti nosili su naziv legionari, iznad njih bili su časnici, a još viši bili su zapovjednici. Pri samom vrhu bili su veliki časnici, a najviši stupanj činili su veliki orlovi. Taj stupanj velikih orlova dodan je nešto kasnije, pa su u prvo vrijeme zapravo najviši stupanj činili veliki časnici.

U doba kad je uspostavio Legiju časti Napoleon Bonaparte još nije bio car. Naime, u to je vrijeme on bio tek prvi konzul Francuske Republike. Carem se Napoleon proglasio dvije godine kasnije. Ipak, već i kao prvi konzul Napoleon je bio de facto vojni diktator u Francuskoj.

Legija časti postoji i danas kao najviše francusko odlikovanje. Stupnjeva danas također ima pet, no nose ponešto drugačija imena: vitez, časnik, zapovjednik, veliki časnik i veliki križ. Francuski predsjednici danas automatski nose titulu velikih meštara Legije časti.


piše: Dražen Krajcar

Komentari