Na današnji dan

Utemeljen Opus Dei – 1928.

Specifičnost Opusa Dei jest činjenica da se sastoji većinom od vjernika laika, a tek malim dijelom od svećenika.

Josemaría Escrivá de Balaguer utemeljio je katoličku organizaciju Opus Dei drugog listopada 1928. godine. Na latinskom jeziku pojam Opus Dei znači Božji posao ili Božje djelo, čime je Escrivá želio naglasiti da je pravi izvor djelatnosti kršćanskih vjernika zapravo Gospodin Bog. Josemaría Escrivá bio je španjolski svećenik rođen 9. siječnja 1902. godine. U doba kad je utemeljio Opus Dei bio je još uvijek mlad svećenik (zaređen je svega tri godine ranije).

Specifičnost Opusa Dei jest činjenica da se sastoji većinom od vjernika laika, a tek malim dijelom od svećenika. Naime, oko 70 % svih vjernika u Opusu Dei su vjernici supernumerariji, većinom oženjeni muškarci ili udate žene, koji žive sa svojim obiteljima i djeluju u svijetu. Zbog takve posvećenosti Opusa Dei djelovanju u svakodnevici, papa Ivan Pavao II. naglasio je da je Josemaría Escrivá bio svetac svakodnevnog života.

Unutar Katoličke crkve Opus Dei ima zanimljiv ustroj. Naime, organiziran je kao osobna prelatura koja pokriva cijeli svijet, za razliku od biskupija koje su teritorijalno razgraničene. Institucija osobne prelature pojavila se tek u 20. stoljeću, a Opus Dei za sada je jedini koji ima takav ustroj. Osoba na čelu Opusa Dei nosi naziv prelata. Opus Dei danas ima više od 90.000 članova diljem svijeta, koji svojim svakodnevnim radom nastoje dokazati da su svi kršćanski vjernici pozvani na svetost.


Komentari