Na današnji dan

Utemeljen novi Pag kao srednjovjekovni planski grad – 1443.

Radovi su izvršeni prema unaprijed određenom urbanističkom planu, jedinstvenom u srednjovjekovnoj Europi.

Kamen temeljac prvih građevina u novom gradu Pagu postavljen je 18. svibnja 1443. godine. Građani Paga ranije su živjeli u Starom Pagu, udaljenom oko 3 kilometra južnije. Kako je staro naselje bilo smješteno na nepovoljnom mjestu koje nije dozvoljavalo širenje grada, a bilo je i izloženo čestoj buri, paško Veliko vijeće zatražilo je i dobilo dozvolu od mletačkog Senata za izgradnju novog grada (Pag je od početka 15. stoljeća bio pod vlašću Mletačke Republike). Osim toga nova lokacija bila je bolje zaštićena od zadarskih napada te bliža paškim solanama i poljoprivrednim zemljištima.

Radovi su izvršeni prema unaprijed određenom urbanističkom planu, jedinstvenom u srednjovjekovnoj Europi, u kojima je sudjelovao i znameniti Juraj Dalmatinac. Svečano preseljenje prvih građana zbilo se 1474. godine, a do kraja stoljeća većina stanovnika napučila je novoizgrađeno naselje.

Pag je u to doba, kao i kasnije, bio gospodarski značajan zbog proizvodnje soli. U srednjem vijeku solane su predstavljale izuzetno važan izvor prihoda za državu i obično su bile monopolizirane. U slučaju Paga, iz njegovih je solana velike prihode ubirala Mletačka Republika, a kasnije Habsburška Monarhija.


piše: Dražen Krajcar

Komentari