Na današnji dan

Utemeljen francuski Le Monde

General Charles de Gaulle odlučio je nakon oslobođenja Francuske da država mora imati kvalitetne novine. Neke su ugasili Nijemci u Drugom svjetskom ratu, a neke su izgubile ugled. Stoga je naredio ministru informiranja da pronađe dobrog izdavača. Uvjeti su bili sudjelovanje u francuskom pokretu otpora te stručnost. Tako je izabran Hubert Beuve-Méry. Osim njega u prvoj su postavi redakcije bili profesor prava René Courtin i Gaullov nekadašnji voditelj odnosa s javnosti Christian Funck-Brentano. Oni su stvorili dnevne novine Le Monde. Prvi broj pojavio se na današnij dan 1944. godine.

Desetljećima je većina vlasničkog udjela bila u rukama zaposlenika. Međutim, početkom 2000-ih i ove novine imale su financijskih poteškoća. Stoga je redakcija prihvatila ponudu poduzetnika Pierre Bergé i njegovih partnera jer su garantirali novinarske slobode. Pierre Bergé je čak osnovao zakladu preko koje će urednici stjecati udio u novinama. Bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy nekoliko je puta pokušao zavoriti Le Monde. Danas su novine u vlasništvu grupacije Le vie – Le Monde.

Le Monde pripada krugu najkvalitetnijih dnevnih novina u Francuskoj. Otpočeka su se fokusirale na analize događaja i iznošenje mišljenja stručnjaka, a ne na  objavljivanje golih podataka. U vodstvu novina nema prave hijerarhije, nego odluke donose urednici i novinari. Oni su dioničari te sudjeluju u biranju visokopozioniranih direktora i menadžera.

Piše: Marsela Alić


Komentari